Lidt regelrytteri

Her i dag træder de nye skakregler i kraft og selv om selve spillet ikke har ændret sig grundlæggende siden midten af det 19. århundrede, sker der til stadighed regelændringer. Her er nogle af de vigtigste, og vær opmærksom på at det i dag IKKE er 1. april.

Forvandlingsregel.
Dette er nu en regel, før var det blot en beskrivelse. Forvandling kan ske på flere måder; men kan føre bonden ned, fjerne den og placere den nye figur på forvandlingsfeltet. Det er også muligt at placere den nye brik og derefter fjerne bonden.

Vær opmærksom på at hvis man har ført bonden til 8. række og trykket på uret uden at indsætte en ny figur, betragtes det som et ulovligt træk! Modstanderen tildeles 2 minutter ekstra og den eneste brik, der kan vælges, er Dronningen.

Elektroniske dimser.
Det er ikke tilladt en spiller at medbringe nogen form for elektronisk kommunikationsudstyr på spillestedet! Gør man det, er partiet tabt, med mindre turneringsreglementet foreskriver en anden straf, så husk at læse indbydelsen grundigt.

Nul-tolerance.
Reglementet skal fremover angive hvor meget en spiller må komme for sent til brættet. Den hidtidige regel om at partiet som standard var tabt hvis man ikke var ved brættet ved spilletidens begyndelse er ikke mere gældende.

Ulovlige træk.
For at et træk kan anses for at være ulovligt skal det være fuldført. Det vil sige at brikken skal være placeret på det nye felt og uret trykket ned.

Ved første ulovlige træk skal modstanderen tildeles 2 minutter ekstra tid. Ved andet ulovlige træk af samme spiller har denne tabt partiet.

I hurtigskak gælder nu samme regel som i lyn – eet ulovligt træk taber partiet.

Remis.
Reglerne om ”samme stilling 3 gange med samme spiller i trækket” og ”50 træks-reglen” er stadig gældende. Hvis kravet ikke imødekommes tildeles modstanderen 2 minutter i mod nu 3.

Nyt er, at hvis samme stilling opstår efter 5 fem gange i træk med samme spiller i trækket er partiet remis, og hvis der udføres 75 træk uden slag af nogen brik og uden en bonde er flyttet er partiet ligeledes remis, uanset om spillerne vil det eller ej. Hvis det 75. træk sætter mat er partiet dog vundet. Denne sidste detalje er ikke med i DSUs regler, men er tilføjet i FIDEs regler.

Færdigspil.
Hvis der spilles med fast betænkningstid uden tillæg pr. træk kan man nu anmode om at partiet færdigspilles med et tillæg på 5 sekunder pr. træk til begge spillere. Er det muligt og kan imødekommes indstilles urene, modstanderen tildeles 2 minutter ekstra og spillet genoptages. Vær opmærksom på at denne anmodning samtidig er et remistilbud!

Dette indlæg blev udgivet i EMT, Nyheder. Bogmærk permalinket.

13 Responses to Lidt regelrytteri

  1. Ivan Madsen skriver:

    Reglen er nok indført for at undgå de der lidt pinlige forestillinger hvor folk kører Sa4, Da6 Sc3, Db6 Sa4, Da6 Sc3 Db6 10-15 gange for at passere det minimale trækantal for remistilbud i diverse turneringer. Så det et par gange i Horsens sidste år – og det er også sket andre steder med 30-40 træk som minimum.

  2. Morten J skriver:

    Nåhr…. Partiet skal erklæres remis ved 75 træk…. og 50 træks reglen er ikke en pligt remis. Men hvad er det med 5 træk??

  3. Morten J skriver:

    De sidste 3 linjer skal jeg have skåret ud i pap.

    • Bjarne skriver:

      Reglen med samme stilling 5 gange i træk er indført, tror jeg, for ikke at se folk sidde og spille de samme træk 25 gange for at nå fx 30 træk hvis der ikke må tilbydes remis før efter træk 30.

      • Morten J skriver:

        Jeg forstår den stadig ikke…. der står ikke noget om samme stilling 5 gange, men efter 5 træk??

        • Bjarne skriver:

          Jo, det gør der: “hvis samme stilling opstår efter 5 på hinanden følgende træk af begge spillere er partiet remis” og den vil kun have betydning i turneringer hvor det ikke er tilladt at tage remis før et vist antal træk, ellers træder reglen om samme stilling 3 gange i kraft. Der er et eksempel på det fra stormesterskak, men jeg kan ikke huske præcis hvem det var. Mener den ene var Adams.
          Endvidere er den møntet på begynderturneringer hvor dommeren skal gribe ind i tilfælde hvor spillerene ikke er opmærksomme på reglerne.

          • Morten J skriver:

            Så stillingen må kun opstå 1 gang?

          • Bjarne skriver:

            Nej stillingen opstår 5 gange i træk. Ved 3 gange samme stilling behøver det ikke være lige efter hinanden.

          • Morten J skriver:

            Det giver altså ingen mening for mig….. nu må samme stilling opstå 5 gange…?? Der står altså ikke noget om stillingen 5 gange, kun 5 på hinanden følgende træk? Nøj, jeg må være ved at være gammel 🙂

          • Bjarne skriver:

            § 9.6 (a) Hvis samme stilling er opstået, som beskrevet i §9.2b (samme stilling 3 gange) efter mindst 5 på hinanden følgende træk af begge spillere.
            Meningen er at dommeren skal skride ind, hvis ingen af spillerne kræver remis efter §9.2.

          • Morten J skriver:

            Ok, det giver mere mening nu, hvor det er blevet penslet lidt mere ud 🙂

  4. Morten J skriver:

    Godt indlæg Bjarne. Må faktisk indrømme jeg ikke helt forstår den med remis…

Skriv et svar