Formandens beretning 8. maj 2017
avatar

Formandens beretning 2017

Efter 2 år på tomgang er jeg tilbage med min 21. beretning som formand for Præstø Skakklub i skakklubbens 83. sæsonafslutning.

Jeg vil dele min beretning op i en Organisatorisk del og en Klublivs del. Jeg vil til forskel fra mine tidligere beretninger, ikke komme nærmere ind på resultater, da alt dette alligevel står på vores hjemmeside og på Facebook. Turneringslederen vil naturligvis senere komme ind på vores Præstø Åben EMT som nyligt er afsluttet og hvor vi skal hædre 2 klubmestre.

Organisatorisk del og verden omkring os

På verdensscenen hersker Magnus Carlsen stadig, selvom det var tæt på at gå galt i VM opgøret mod russiske Karjakin. Den klassiske 12 partiers kamp var lidt kedelig og der blev ikke spillet så mange spændende partier. Dette skyldes nok det lille antal partier. Til gengæld skal jeg love for at vi fik smæk for skillingerne i tiebreakene. Og matchens sidste træk fra Magnus hånd var ikke mindre end fantastisk.

En anden personlighed som både kan indgyde til respekt og beundring og samtidig få os til at trække på smilebåndet, er Vassily Ivanchuk fra Ukraine, som da han vandt VM i hurtigskak foran Grischuk og Carlsen. Mens de 2 andre nævnte herre stod på podiet, spillede Ivanchuk dam mod Jobava på lynskak tid. Da hans navn blev råbt op som vinder af VM, standsede de uret og Ivanchuk løb hen til podiet og fik overrakt sin medalje og en stor buket blomster. Mens hyldest musikken spillede, analyserede Ivanchuk synligt videre på stillingen i Dam, mens han stod der på podiet. De andre forsøgte at stille sig op til ham på det øverste trin til et billede, men det sansede han ikke. Da musikken stoppede gik han hurtigt tilbage til spillet, og fortsatte og vandt på en fed kombination, han havde fundet frem til på podiet, stadig siddende med buketten i hånden. Tjek det ud, der ligger flere videoklip på YouTube.

Dansk Skak Union er igen på retur, vi er skræmmende tæt på 4000 medlemmer. DSU er ved at gøre klar til en retssag mod Henrik Mølvig, som i forlængelse af formandens beretning var på talerstolen og redegjorde for stævningen af DSU i forbindelse med reglen om kun to udlændinge i Divisionsturneringen. Mølvig slog igen fast, at det ikke skulle opfattes som en krigserklæring, men som en afprøvning af, om den nuværende regel er lovlig. Poul Jacobsen forklarede at det er et samlet HB, der ønsker at bibeholde den nuværende regel.

2.Hovedkreds har fået tilgang af medlemmer på hele 10 stk. fra 31/12/2015 til 31/12/2016. Det lyder jo rigtigt godt vi nu er 537 medlemmer. Årsagen er at Køge er gået frem med 24 medlemmer. På øv-siden er at 2 klubber er lukket, nemlig Magleby som blev lukket af hovedkredsen og vores venner sydpå i Nordfalster drejede selv nøglen. 6 klubber ligger samtidig med et medlemstal mellem 5 og 10 medlemmer i hovedkredsen.

I Præstø Skakklub har vi stadig godt gang i biksen. Desværre måtte Knud Eriksen takke af pga. helbredet, men hvis jeg kunne få lov at blive i min skakklub til jeg bliver 90 år…. Hvor meget mere kan man så bede om? Her kom Josie så med et lille indspark til mig… at man kunne jo ønske sig, der var skak i himlen ? Når gamle træer visner, spirer der nyt liv frem, og inden for de sidste par uger, har vi fået 2 nye medlemmer, Sebastian og Marius på 6 og 10 år.

Jeg vandt jo kampvalget om at blive formand i sommers, og i min valg/takketale havde jeg en Vision. Jeg har dog ændret et enkelt ord i den:

Præstø Skakklub skal være konstant i vækst udvikling og være et naturligt samlingspunkt for skaklivet på Sydsjælland.

Præstø Skakklub skal være klubben for alle uanset styrke og baggrund – En seriøs hyggeklub.

Vi er tilbage på 3.pladsen med hensyn til medlemstal i 2. hovedkreds og er igen foran Maribo, Næstved og Skovbo. Vi er pt. 35 medlemmer i klubben.

Jeg nævnte jeg ville arbejde for et seminar for bestyrelsen og andre medlemmer. Det blev til vores Visions Seminar d. 28/8-16 som Bjarne var tovholder på. 10 medlemmer deltog foruden Bjarne og jeg selv.

Vi arbejdede med at mange forskellige ideer omkring, hvilken retning Præstø Skakklub skulle være på vej hen. Nogle af de ting som havde stor prioritet, var træning af en stærk spiller til vores 1.hold, finde nye lokaler med bedre muligheder, videotræning, max-turneringer, ungdomstræning.

Nogle af de ting vi arbejdede med på seminariet er allerede iværksat. Ungdomstræning er i gang. Vi har haft træning af FM Mikkel Strange til 1. og 2. holdet. Markus Strange tog sig af de øvrige klubmedlemmer. Jeg er i gang igen med at forsøge med noget videotræning og den første træningsvideo er kommet på YouTube. Det går lidt mere trægt med at finde nye egnede lokaler samt at få arrangeret en Max turnering. Men nu blev Rom jo ikke bygget på en dag! Erik og Bo er i gang med lokale udfordringen og jeg er i tankeprocessen omkring en Max turnering. Det er ikke kun tomme trusler der lyder ?

Der er kommet en god rytme med hensyn til forskellige arbejdsopgaver i klubben. Erik og Finn er nøglebærere. Morten M står for kantineudvalget. Holdlederne tager deres opgave seriøst med ansvaret for deres hold i holdturneringen. Flere er gode hjælpere til det daglige slæb med materiale og kaffebrygning. Bjarne og Mike styrer det tekniske på hjemmesiden. Lis opdaterer jævnligt med nyheder på hjemmesiden. Flere andre er også gode til at bidrage med nyheder og turnerings referater på hjemmesiden og Facebook.

Jeg er personlig hele tiden på jagt efter nye ideer og forbedringer. Men fungerer noget godt, behøver man jo ikke lave det om, men man skal heller ikke bare lade det fortsætte. Der skal hele tiden stilles det spørgsmål. Giver det mening? Verden ændrer sig hele tiden, og vi skal følge med.

Et eksempel er, skal vi ændre i reglerne til hyggeskakturneringen? Skal den hurtigskak rates? Opfylder den stadig det samme behov, som da den blev indført i 1994?

Som I alle sikkert ved, så har Præstø Skakklub Møns Bank som sponsor. I den forbindelse har vi i årets løb modtaget et sponsorat på omkring 5.000 kr. Udover det kan klubben få 1.500 kr. for hver ny kunde der er blevet henvist fra klubben. På den konto har vi modtaget 3.000 kr. Bjarne og Uffe har begge skaffet Møns Bank en ny kunde, derfor vil klubben gerne give dem en lille påskyndelse. Der skal også lyde en stor tak til Møns Bank.

Der skal også sendes en tak til Runddelens Blomster ved Bårse runddel. De har sponsoreret flere præmier henover sæsonen. Bl.a. til julelyn og klubmesterskabet.

Der skal lyde endnu en tak til Bjarne. Han har siden sæsonen 2006-2007, stået i spidsen for vores klubmesterskab som turneringsleder. Præstø Klubmesterskab og sidenhen Præstø Åben EMT, var før ikke en EMT. Ved Bjarnes ankomst til klubben, var det kun Gøngeturneringen som var en EMT, og den var 5 år gammel. Bjarne er og var en meget erfaren turneringsleder, også i turneringer med international format, så det var kun naturligt at netop han skulle stå i spidsen for vores flagskib. Arbejdet gør nu at tiden er knap, og Bjarne har valgt at trække sig lidt i baggrunden, og lade nye og yngre kræfter komme til roret. Mike vil dog ikke være helt alene, da både Bjarne og jeg, nok ikke kan lade være med at blande os ?

Klublivet i Præstø Skakklub

Hvorfor har jeg ændret i opbygningen af beretningen? Det har jeg fordi at det er klublivet i Præstø Skakklub der gør forskellen og ikke resultaterne om hvor mange point vi har fået!

Nu vil jeg ikke lyde, som det Erik Carlsen fra Køge er ked af, når han siger ”dem og os”. Men det er klublivet her, der for mig er noget helt særligt ? Det er ikke fordi det er ”dem og os”. Vi vil jo gerne ”dem”!

Når Præstø Skakklub afholder Præstø Åben og Gøngeturneringen, så er det jo en gevinst for os at dem deltager. Det betyder der bliver god træning for alle niveauer samt at vi på en almindelig vinteraften kan samle op til 40 hyggelige mennesker om vores spil.

Når Præstø drager ud til DM i det nordjyske, så vil vi også gerne dem, Matthias fra Vordingborg slog følge med os i denne påske. Når juniorholdet skal dyste, så giver vi også muligheden for Gustav fra Sorø og Knud fra Faxe at være med. Det er så vigtigt at os og dem er positivt. Os er ikke noget uden dem og omvendt.

Et rigtigt godt eksempel på det positive med dem og os, er vores samarbejde med Faxe. Det er et stort plus at vi har så gode naboer. Hver sæson starter vi med 3 aftener i skakkens tegn, på skift i klubberne. Mange spillere, unge som gamle, øvede som mindre øvede, mødes i godt vennelag. Da vores hold i A-rækken skulle mødes til dyst over 8 brætter, blev Lars Christensen og jeg enige om at afvikle en træningskamp samtidig over 6 brætter med helt unge talenter og voksne. Vi havde en sjov aften med en by match over 14 brætter. Det er jo fantastisk, når man kan se det hele gå op i en højere enhed.

Det er ikke kun i Præstø vi er aktive. Der er meget stor aktivitet blandt vores medlemmer i turneringer rundt omkring i landet og i udlandet. Der er næsten altid nogle Præstø spillere med, når der spilles turneringer, så der er hele tiden, nogen vi kan følge. Det er med til at vise, at Præstø er en klub man kan regne med, og det giver naturligvis også god træning og rating point til klubben. Rutine er et nøgleord i skak, og rutinen kommer kun ved at spille.

At Præstø er noget særligt hører vi også, når nu Ungdomslandstræneren igen, gerne vil gæste Præstø. Det er aftalt der for 5. gang afholdes talentlejr. Datoen er 9-11 juni.

Når der ikke spilles EMT, summer det stadig af liv i klubben. Der er altid god stemning og spændende partier når der afvikles Hyggeskakturnering. Her er der plads til store og små overraskelser, men også det som Dr. ELO forudsiger.

Klubbens julefrokost med lynmesterskab, Knockout mesterskab, Sommerturnering på terrassen hos Dennis og Morten J. Fælles for disse arrangementer er at det altid er hyggeligt og åben for vores venner. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke bliver kæmpet til døden på skakbrættet.

Noget af det allermest unikke er vores venskab med Skakklubben i Uetze. Siden 1989 har vi været venner og besøgt hinanden hvert år. I år skal de gæste os. Dette vil I høre mere om senere i aften.

Vi har også et andet socialt aspekt i Præstø. Vi kommer hinanden ved. Det vil sige, der kan sagtens snakkes om andet end skak. Vi tager hånd om hinanden. Hvis en person har personlige udfordringer, så vil der altid være en at tale med i Præstø Skakklub. Man behøver ikke gå ”tom” hjem. Vi er der for hinanden og er opmærksom på hinanden. Prøv at se efter, og I vil se jeg har ret. De fleste af jer ved det sikkert allerede.

Det jeg forsøger at sige er…. Vi har en rigtig god klubånd på mange planer. Det skal vi være stolte af. Men husk – intet er en selvfølge!

Morten Frank Jensen


Skriv et svar