Afbytning i slutspil
avatar

Stillingen i mit parti mod Bjarne Haar efter Bjarnes 36. – Da3a7. Han havde desværre set fælden Ta1 med dronningegevinst. Vi er begge i tidnød. Hvid fører med en bonde og har en god fordel. Men hvilke brikker skal byttes af? Jeg må indrømme at jeg først efter partiet har tænkt i disse baner. Jeg var forhippet på at bytte og spillede 37. Ta1 ?. Jeg mener dette træk fortjener et spørgsmålstegn selvom Fritz stadig mener jeg føre med mere end +1,0. Problemet er bare, at efter tårnafbytning bliver det meget svært at konvertere fordelen. Sort kan enten fuske med dronningen eller bytte dronning og så bytte bønder samt ofre den ene lette officer på den sidste bonde og dermed ende i et remisslutspil med 2 lette mod 1 let som er remis. Lidt senere kom dronningeafbytningen og Fritz bliver ved med at påstå at hvid fører med +1.0 men det er bare ikke nok til at vinde…. Ræsonnementet i stillingen bør derfor være: Byt ikke tårn, byt alle andre officerer hvis muligt og kig efter en åbning. Der ville så være en chance for at finde kanontrækket 37. c5! som ser ud til at give stor fordel for hvid. Alternativt kan hvid vente med alle mulige droningetræk og håbe på at åbningen kommer senere.

Stilling efter 36. - Da7

Stilling efter 36. – Da7


Kommentarer

Afbytning i slutspil — 1 kommentar

  1. Ja det er lidt morsomt. Når man er foran, skal man jo bytte af siger man. Tårnslutspil med bønder er tit remis. Så det er logisk at netop tårnet skal byttes. Man er samtidig lidt nervøs for om der kan ske noget farligt i den hvide kongestilling når både springer og dronning peger i den retning, samt kongen er på baglinjen bag bønder. Computeren siger at hvid bare vinder efter bonde c5. Men i tidnød er det ikke så let at se. Jeg ville sikkert have spillet det samme som dig Finn.

Skriv et svar