Holdskak med udfordringer

A-række holdet mødte i weekenden Nykøbing Sj. bedste mandskab. Deres hold var tårnhøj favorit med et rating gennemsnit som var mellem 150 og 200 point højere end vores på alle brætter.

Forløbet op til kampen var forbundet med udfordringer. På grund af geografien, var matchen flyttet fra mandag aften til søndag d.11. kl 1200, på vores begæring. Blandt andet af hensyn til Oskar og Victor som ville få svært ved at få en skoledag til at hænge sammen med holdskak i Nykøbing Sj. Flytningen at matchen udløste nogle andre udfordringer. Phillip var arbejdsramt om søndagen, – og holdets topscorer Jan var optaget af familie julefrokost. Det kom ikke til at påvirke holdet væsentligt, fordi Bjarne P igen trådte til som en kvalificeret reserve. Mere om ham senere. Ligeledes tilbød Peter Ravn sin assistance.  Stort tak til jer begge!

Jeg prøvede om ikke jeg kunne have held med at flytte matchen, også geografisk, – men det havde desværre ikke gang på jord. Sorø skakklub er åbenbart nærmest ved at lukke ned og havde ikke ressourcer til et værtsskab, – og Diannalund var optaget til anden side. Så, summa summarum,  vi skulle køre til Nykøbing Sj. Her viste det sig, at der var et misforhold imellem hvad Krak og diverse GPS mente var et godt bud på kørerturen, og hvad virkeligheden bød ind med. I hvert fald når det kommer til, hvor lang tid det tog at kører derop. Resultatet blev at vi allerede ankom 1120. Derfor hjalp vi med at sætte brikker op, og en kop kaffe blev det også til, – inden urerne blev sat i gang kl 1200.

Det kan være lidt af en udfordring som holdleder, både at koncentrere sig om sit eget parti, – og orientere sig om begivenhederne på de øvrige 7 brætter. De følgende subjektive betragtninger skal derfor tages med et gran salt.

Bræt 1: Her sad Peder Lehmann Larsen igen, og arbejdede for holdet. Må bar lige så stille konstatere at han gør det godt! Med de hvide brikker kom de ud noget som mindede om slavisk, hvor hvid stiller sig op med en løber på B2. Kendt teori for de kloge og der blev spillet godt skak her. Også på klokken fulgtes de pænt ad, – dog med et lille plus til Peder. De landede i et tårn slutspil hvor det lykkedes Peder at etablere 2 fribønder i centrum. Til gengæld havde modstander 1 mod 3 bønder på dronning fløjen. Meget spændende, og alt for svært med den korte tid. Resultatet blev remis, hvilket bare er endnu en flot præstation på det svære 1.bræt   ½ – ½

Bræt 2: Dagens utvivlsomt mest dramatiske parti. Bjarne P skulle op mod en Bird opstilling, hvilket han var forberedt på. Svaret blev hans elskede Sneiper, – altså noget med g6-Lg7 og c5. De kloge siger det virker mod alt. Det blev et langt og positionelt parti, hvor Bjarne havde et plus på klokken idet han det meste af partiet havde 15 til 20 min. mere. En vigtig bonde blev vundet og de endte i et slutspil med Bjarnes løber mod modstanderens springer. Her er strategisk viden at hente for de ambitiøse, ift hvornår den ene brik er bedre end den anden. Historien om afvikling til vundet slutspil, – enten fordi løberen er overlegen, – eller springeren , – er fortalt mange gange. Hvad der var tilfældet i Bjarnes parti tør jeg ikke udtale mig om.

Efterhånden som tidsnøden nærmer sig laver Bjarne en fejl! Og hans træk koster en, måske 2 bønder, og stillingen bliver forvandlet fra gevinst eller sikker remis til tab! Bjarne ruller med øjnene, sukker dybt og rejser sig træt efter at ha fået afvist sit remis tilbud. Vi har alle været der. Timers god indsats forvandlet til ingenting på et split sekund. Skak når det er værst, – og bedst.

Kødranden af tilskurere var tyk, da det havde maget det således at udfaldet af partiet vil afgøre matchen! Mens dette udspiller sig, laver kampdommeren en fejl. I tidnøden orienterer han Bjarnes modstander om at han ikke har noteringspligt i tidsnøden. Dette er ikke korrekt, da matchen spilles med tidstillæg på 30 sekunder, – bl.a. for at understøtte noteringspligten. Som holdleder trækker jeg kampdommeren til side og orienterer om hans fejl, – og at jeg ønsker det skal fremgå af indberetningen fra ham. Imens henter Bjarne sig en øl, og jeg informerer ham om min handling, og at han skal være opmærksom på sin modstanders noteringspligt. Bjarne finder en indre mental styrke frem, og fortsætter med at stille hans modstander svære valg, – såvel som han orienterer om noteringspligten. Aktivt spil og trusler på modstanderens bønder, hvor der skulle tælles tempi, – mange tempi blev afgørende. Modstanderen gav til sidst op, og Bjarne blev årsag til den samlede sejr, hvilket var fantastisk! Så kan de skak kyndige kloges på hvad der var sket, hvis han havde tabt og vi havde indgivet en protest. Vi forsøgte at kloges lidt på det i bilen på vej hjem, – uden dog at komme til en konklusion.

Bræt 3: Her sad holdlederen såmænd og førte de hvide brikker mod en kongeindisk opstilling. Jeg havde valgt at spille London systemet, – hvilket jeg kender lidt til, uden på nogen måde at være ekspert. Det har ry for at være kedeligt og alt for sikkert, – og den betragtning er jeg simpelthen lodret uenig i. Det kommer meget an på hvordan man ”tolker” den åbning. Lang rokade og bondestorm på kongefløjen er f.eks. ikke kedeligt. Mit  motiv var en sikker base, – hvorfra jeg risikofrit kunne angribe. Og,sådan kom det til at gå. Er sikker på jeg ikke spillede åbningen helt korrekt, – fik byttet om på 2 træk, hvilket betød at min modstander fik gennemført  både e5 og e4 med tempogevinst, – og min springer måtte en tur ned på e1 i træk 12. Det var vel den åbningsfordel. Næh, det var det nu ikke. Stillingens relativt lukkede karakter betød at mine springere var løberparret overlegent. Springer vandringen e1-c2 –a3 og til sidst b5 betød dejlig kontrol i centrum, – især d6 var blød i den sorte stilling. Et felt som min løber på h2 understøttede på fornemmeste vis. Det betød at min modstander tabte tålmodigheden og byttede af til et tabt slutspil, hvor jeg havde givet en løber for at få en ny dronning. Ikke den værste handel, – og min modstander udtrykte lakonisk efter træk 40. ” jeg gider ikke mere”.  1-0

Bræt 4: Her sad Frede med de sorte brikker. Frede kom relativt hurtigt ud i et stormvejr, som han aldrig kom sig over, og Frede var den der var først færdig. 1-0

Bræt 5 : Denne søndag var bare ikke Hennings dag. Lidt kludder med email systemet havde bevirket at Henning først fik beskeden dagen før, om at matchen var rykket frem til søndag. Oven i dette var han syg og skulle til julefrokost om lørdagen. Alligevel bed Henning til bolle og kom, og det er jeg meget glad for. Siger jo noget om hvorfor dette hold er særligt! Henning tog sig et powernap i bilen derop, men det var desværre ikke helt nok. Henning overså at en af hans brikker blev slået med skak, – og så røg der altså en officer. Henning var et let bytte i dag. Det er han ikke næste gang! 0-1

Bræt 6: Må med skam meddele at jeg ikke nåede at få nogen fornemmelse for det rent skaklige i Victors parti. Men jeg ved at der bliver ydet en fin og seriøs indsats og han hjembragte et halvt point til holdet i dag !

Bræt 7: Oskar tog sørme hele pointet med de hvide brikker! Igen var der et tema med springer mod løber. Stillingen var ”piv åben” og Oskars løber var overlegen. Den understøttede fint den fjerne fribonde som han havde fået etableret, og som springeren var magtesløs over for. Halvandet point fra Koch Müller brødrene mod Nykøbing Sj.

Bræt 8: Her sad Peter Ravn og førte de sorte brikker som reserve på holdet for første gang. Peter gjorde det godt ! Var ikke i tabsfare på noget tidspunkt, så da han høfligt spurgte om han måtte tage imod et remis tilbud, – var den hjemme.

Det samlede resultat blev således 3,5-4,5 til Præstø 2 imod Nykøbing Sj 1.

Et meget flot resultat som jeg er meget stolt af. Det ligner, at vi kan blive hængende i A-rækken!

Runde 4. er mod Faxe 2, hvor vi har hjemmebane J. Matchen spilles mandag aften i uge 3.

 

Ref. ved

Bo Munksgaard

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar