Tålmodighed eller….

måske det modsatte er vel de ord der bedst beskriver vore musketerer indsats i 4. runde af politiken Cup. Finn var oppe mod en norsk FM’er og fik smidt en sniper i hovedet. Det blev til en masse laveren og flytten rundt med brikkerne i egne lejre indtil træk 28.

Hvid har en lille bekymringsting på d3

men ikke noget alvorligt. Et træk som Lc3 efterfulgt af Db2 eller De2, ville have holdt balancen. I stedet spiller hvid f4 og efter diverse afbytninger har han ikke kun een bekymringsting, men også permanente svagheder på f4 og h2! Der var dog mulighed for at skabe noget aktivitet

Damen skal lave noget, hvilken diagonal skal vælges?

Finn valgte den sorte og spillede Dc3, men Dg2 ville give den hvide stilling bedre udsigter. Slag på d3 tillader hvid at trænge ind over b7. Nu blev det et parti hvor sort tålmodigt udbyggede sin fordel og efter små tyve træk var der mat i fire.

I kan selv more jer med at finde den 🙂

Nordmanden slog dog på f4, byttede alle officerer og med bondeovervægten var det selvfølgelig kun et spøgsmål om tid.
Formanden blev mødt af en Maroczy Bind som svar på hans sniper og han lod sin a-bonde løbe amok så den kom til at hygge sig på a3 ret tidligt i partiet. Der kan argumenteres for at spille et tidligt Db6, specielt når hvid vælger at transportere sin springer fra g1 til b3 så tidligt. Never mind, det blev et parti med flytten rundt på brikkerne uden det store drama, indtil Morten går amok i træk 30

Det er jo fristende at slå på a2!

og det gør formanden og følger op med slag på b3 også med trussel på dronning og tårn. Det er bare ikke godt nok!

Hvid misser chancen

Med Dc2 havde hvid været ovenpå. Sort har næppe bedre end Sc5 og efter DxD, SxD følger Td3 og a-bonden falder. Forsøger sort sig med Ta8 følger Sc3-Db4, Tb1-a2, TxS-a1S, Dxg6+-fxD, TxD og sort er væk! Men friskt spillet og modstanderen fandt ikke trækket, han spillede i stedet Tb1 og i løbet af få træk enedes man om at dele.
Uffe spillede med en engels tålmodighed. Han kunne have lavet lidt rusk i træk 8 ved at spille e4, men valgte i stedet at vente på modstanderens fejl. Den kom så også efter at partiet i 38 træk ikke havde bevæget sig ud over remisgrænsen.

Træk 39, hvid trækker og taber!

Hvid spillede De5 og efter afbytningen er hvid færdig. Hans brikker kan ikke bevæge sig, alle sorts bønder stå på sorte felter og bonden på e5 falder. Når modstanderen er flink er det ikke så svært at spille skak!

Dette indlæg blev udgivet i EMT. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Tålmodighed eller….

  1. BjarneP skriver:

    Enig i at det er meget lettere at sidde godt tilbagelænet uden at have noget på spil og se den slags, og Le6 er svært at finde, især når man skal lave variantberegninger.
    c4 er ikke kønt, men ikke nogen katastrofe og netop fordi du har fat i d5 burde damen nok til g2 i stedet for c3.

  2. Finn skriver:

    Hej Bjarne,
    Fine indlæg..
    Jeg indrømmer at forrige runde var lidt usikker. Men i praktisk spil er det altså svært at se ofret på h6. Man skal jo være sikker på, at der findes en opfølgning. Og Le6 er jo et computertræk som ingen almindelige mennesker ser…heldigvis. Selvom jeg har studeret en del Philidor laver jeg stadig elementære fejl. SPIL ALDRIG h6 OG Lb7 samtidigt da f5 bliver alt for svag og man ikke kan spille g6. Det havde jeg lært, men glemte det…

    Ang. partiet i går er jeg enig i, at f4 er en fejl. Men den virkelige fejl var en positionel fejlvurdering i trækket forinden. c3-c4 er positionelt ringe. Jeg har jo netop holdt hans springer passiv med c3 hele partiet. Og jeg var kommet til at stå godt. Det er svært at se hvor han skal gøre fremskridt. Jeg havde selvfølgelig regnet med/håbet på en hest på d5, som ville kunne retfærdiggøre hullerne på d4 og b4. Desværre kom jeg aldrig derop.
    Men så skal du se mit parti idag….

Skriv et svar